Pravila ispravnog gletovanja-korak-po-korak vodič

Poor protection may cause to crack

Završni sloj može se naneti već nakon 4 nedelje od završetka zidova i plafona. Sobna temperatura ne sme biti niža od 5 °C, a vlažnost podloge trebalo bi da bude 4% ili manje. Napomena: Pre korišćenja proizvoda, obavezno prvo pročitajte Tehnički list

Korak 1

Rad uvek počinje zaštitom. Ako prostorija sadrži predmete koje želite da zaštitite od prljavštine, potrebno je da ih umotate u foliju ili traku sa zaštitom. Sve šupljine u zidovima trebalo bi popuniti ispunom.

Korak 2

Podloga mora biti pravilno pripremljena. U 99% slučajeva potrebno je naneti osnovni premaz na zidove i plafon, kao što je Ceresit IN 10 Interior.

Korak 3

Polako dodajte sadržaj kese izmerenoj količini čiste, hladne vode i pomešajte korišćenjem bušilice sa dodatkom za mešanje dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Zatim sačekajte oko 5 minuta i opet promešajte. Ako je potrebno, dodajte još vode za odgovarajuću konzistentnost i opet izmešajte. U zavisnosti od uslova pod kojima se nanosi materijal, pripremite odgovarajući deo istog tako da se može koristiti u roku od oko 2 sata. Nakon tog vremena završni sloj počinje da se stvrdnjava u pakovanju. Ne pokušavajte da spasite neku smesu u procesu vezivanja dodavanjem vode u nju, jer to dovodi do začepljenja. Pratite uputstva proizvođača za pripremu i nanošenje završnog sloja. Pre svega, trebalo bi da održite odgovarajući procenat vode koja se dodaje u smesu dok mešate i da nanesete maksimalnu ili minimalnu debljinu premaza.

Korak 4

Prvo izvedite završnu obradu plafona, zatim unutrašnjih uglova i drugih zidnih površina. Namažite završni sloj od zida sa najvećim prozorom, a zatim pređite na prostoriju. Izbegavjte zastoje u radu.

Korak 5

Ako neko ima mnogo iskustva, može da nanese samo jedan sloj završnog premaza. Međutim, obično se nanose dva ili tri sloja sa razmakom od dvadeset minuta. IN 45 završni premaz može se nanositi metodom ,,mokro na mokro" na zidu, to jest, novi sloj može se naneti pre nego što se prethodni osuši. Svaki sloj mora biti tanji od prethodnog i perdašen pod pravim uglom.

Korak 6

Spoljni uglovi zidova moraju biti osigurani trakom ili lepljenjem isečenih ugaonih lajsni od nerđajućeg čelika. One mogu biti isečene makazama za sečenje metala, a za njihovo postavljanje možete koristiti IN 35 start+finish 2 u 1 smesu. Uglove kasnije ispunite završnim slojem, tako da nisu vidljivi.

Korak 7

Završni sloj se suši brzinom od oko 1 mm/24 h. Nakon tog vremena često je potrebno brušenje. Samo nekoliko stručnjaka može da nanese završni sloj bez ovog koraka. Završni sloj se brusi šmirglom ili abrazivnom gazom. Za početak izaberite grublju abrazivnu gazu ili šmirglu (npr. 100) a na kraju finiju gazu ili šmirglu (180).

Povezan sadržaj

 

Kako izgletovati zidove

Naučite da dobro izgletujete zidove

more

Osnovni premaz-uvek savršen početak posla

Zašto je potreban osnovni premaz na podlozi kada uputstva to nalažu?

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more