Osnovni premaz - uvek savršen početak posla

Wide range of primers, which has different use and parameters depending on the substrate conditions and application needs.

Neophodno nanošenje osnovnog premaza

,,Žedne'' podloge izvlače vodu iz maltera, što zauzvrat donosi promene važnih parametara, kao što je vreme stvaranja pokorice ili vreme korekcije. Modifikacije mogu takođe uključiti završne tehničke parametre maltera, uključujući i one koji su veoma važni za konačni efekat rada: prijanjanje i čvrstoća. To je razlog zašto profesionalni izvođač radova na postavljanju podnih obloga uvek proverava sposobnost upijanja podloge, bez obzira na pružene garancije od strane ponekad štedljivog vlasnika.

Dakle, ako uputstva za korišćenje materijala preporučuju nanošenje osnovnog premaza, ili ako to zahtevaju parametri podloge, nanošenje osnovnog premaza je od suštinskog značaja! Tačno je da se čak i pre desetak godina, nanošenje osnovnog premaza na podlogu nije redovno obavljalo na gradilištima. Razlog je što u to vreme na tržištu nije bilo tankoslojnih završnih materijala (malteri za lepljenje, podne obloge za tečno nanošenje, gips) koji zahtevaju nanošenje osnovnog premaza na podlogu kao neophodan korak. Nanošenje osnovnog premaza nije teško i ako se uvrsti u plan radova garantuje prijatnu i dugotrajanu završnu obradu.

Glavne prednosti korišćenja osnovnog premaza:

  • Smanjena moć upijanja vode podloge. Podloga sa osnovnim premazom upija manje vode i ne dovodi do prebrzog sušenja materijala. Podloga sa smanjenom sposobnošću upijanja vode omogućava lakši, precizniji rad, a krajnja čvrstoća materijala je definitivno veća.
  • Površinsko povećanje čvrstoće podloge. Osnovni premaz ​​može da prodre u podlogu. Suve čestice zemljišta predstavljaju dodatno vezivo koje smanjuje ljuštenje i povećava otpornost na grebanje.
  • Povećanje prijanjanja za podlogu. Čak i ako je podloga temeljno usisana, neće u potpunosti biti bez prašine i prljavštine. Trljanjem preparata četkom, čestice koje smanjuju prijanjanje se lepe za podlogu.
  • Zaštita podloge od nagomilavanja vlage. Moć ,,suzbijanja vlage'' maltera za lepljenje ili podne obloge može biti štetno za podlogu. Primeri osetljivih podloga su gips premazi, anhidritni estrisi ili iverica. Osnovni premazi ​​se obično brzo suše i formiraju barijeru za vlagu u tankoslojnim materijalima.

Zato bi trebalo da nanosimo osnovni premaz na podlogu kada uputstva to nalažu! To nije ni teško niti oduzima mnogo vremena!

Povezan sadržaj

Pravila ispravnog gletovanja-korak-po-korak vodič

Osnovna pravila gletovanja

more

Belo, glatko i bez propusta - kako izbeći periodične probleme

Najčešći problemi na koje izvođači nailaze pri nanošenju završnih slojeva

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more