Glatkost zidova

Rules for proper smoothing

Beli ,,tamni konji'' Ceresit-a

Od prošle godine veliki asortiman Ceresit proizvoda je proširen i sada uključuje završne premaze na bazi gipsa i polimera poput IN 35, IN 45 ili IN 46. Sva tri dele zajedničko svojstvo - lako nanošenje i dobro prijanjanje za podlogu. Oni se mogu nanositi i mašinski, što poboljšava završnu obradu velike površine.

Za razliku od mnogih običnih završnih slojeva, ovi imaju dodatak posebno odabranih modifikatora (InSure tehnologija), tako da nakon nanošenja sloj dobija veću tvrdoću, što zauzvrat poboljšava trajnost.

Završni slojevi - problemi

Pravilno nanesen završni sloj trebalo bi da formira ujednačenu, jedinstvenu površinu bez ikakvih nedostataka kao što su prodori, pukotine, krateri ili prozirne podloge. Maksimalno odstupanje ravni i ivica od prave linije ne sme biti veće od 2 mm. Ne bi trebalo da bude više od tri takva mesta duž ravni od 2 m. Odstupanje vertikale površine i ivica ne sme prelaziti 1,5 mm po 1 m i ne sme biti više od 3 mm u prostorijama visine do 3,5 m i 4 mm u prostorijama višim od 3,5 m. Odstupanje površine i ivica od ravni ne sme biti veće od 2 mm duž 1 m, a ukupno - više od 4 mm duž cele površine ograničene zidovima.

Popuštanje i pucanje

Popuštanje ili pucanja završnog sloja je i simptom neodgovarajuće pripreme podloge. Ovo se posebno odnosi na stare zidove u renoviranim prostorijama. Oni se moraju prvo dobro osušiti, očistiti od prljavštine i prašine. Za uklanjanje masnih mrlja koristite vodu i deterdžent. Ako se stari malter odvoji od podloge, uklonite ga i zamenite novim ili,

ako je podloga dovoljno ujednačena, napravite novu sa IN 35 završnim slojem. Ponekad se pojavljuju pukotine na zidovima sa završnim premazom. Jedan od uzroka je nanošenje debljeg sloja od onog koji dozvoljava proizvođač. Pukotine su često primetne blizu prozora i unutrašnjeg prozorskog simsa. Da biste ih izbegli, nakon nanošenja završnog sloja, glet se seče od susednih elemenata (okvir, prozorski sims) rezanjem bočnom ivicom mistrije.

Završni sloj će se guliti, pucati, mrviti i ako izvođači zaborave da nanesu osnovni premaz na upijajuću podlogu uz odgovarajuću pripremu. Porozna struktura zida će tada izvući vodu iz sveže nanetog materijala, koji će se sušiti prebrzo a neće se ispravno vezati. Osnovni premazi ​​izjednačavaju stopu upijanja, ojačavaju površinu podloge, čime se poboljšava prijanjanje završnogsloja. Možete to učiniti osnovnim premazom Ceresit IN 10 Interior.

Pre nanošenja završnog sloja, stare tapete ili omotač sa bojom na bazi ulja odstranite sa zidova. Takvi materijali značajno smanjuju prijanjanje završnog sloja i doprinose njegovom popuštanju. Kada je podloga previše sjajna, ali ima dovoljnu mehaničku čvrstoću, može biti grubo obrađena, ili brušena grubom šmirglom. Takođe se preporučuje da bojite zidove posebnim premazom za stvaranje vezivnog sloja (poboljšanje prijanjanja završnog sloja) i ujednačavanje upijanja podloge. Da bi završni premaz bio čvrst i izdržljiv, sloj istog na svakom mestu mora biti iste debljine ako je to moguće. Neprihvatljivo je korišćenje završnog premaza za ispunu rupa i pukotina podloge. Ta mesta se unapred ispunjavaju površinskom ispunom.

Prebrzo vezivanje

Čest problem je prebrzo vezivanje završnog sloja u kofi, zbog nanošenja u uslovima neodgovarajuće temperature i vlage. Stoga, radove obavljati u suvim uslovima pri temperaturi vazduha i podloge između 5 i 25 °C i relativnoj vlažnosti od oko 80%.

Strukturne pukotine

Pukotine se na površinama sa završnim slojem javljaju usled strukturnih naprezanja. One nastaju posebno u podlogama od heterogenih materijala. Zbog toga, na spojevima istih, na čije pomeranje se sumnja, može biti potrebno naneti osnovni premaz ili smesu maltera za krpljenje. Duž linije kontakta takvih strukturnih materijala neophodno je ojačati osnovni premaz postavljanjem armaturne mreža - isto kao za ETICS - širine oko 15 cm.

Krateri

Čest problem su rupe koje nastaju u završnom sloju nakon njegovog sušenja, poznate kao krateri. Nemojte mešati smesu u kofi prebrzo ili predugo jer uzrokuje preteranu aeraciju iste, a krateri su samo tragovi vazdušnih mehurića i loše pripreme podloge, na primer, izostavljanjem sloja osnovnog premaza. Međutim, ako se krateri pojave, ispunite ih i izgletujte.

Ceresit završni slojevi

(Napomena: Pre korišćenja proizvoda, obavezno prvo pročitajte Tehnički list)

Ceresit IN 35 START + FINISH 2 u 1

Završni sloj na bazi gipsa. Za završnu obradu zidova ili kao izravnavajući sloj pre nanošenja završnog sloja IN 45 ili IN 46. Pogodan za sve mineralne podloge. Može se nanositi na postojeće slojeve boja, pod uslovom da su čvrsti i da pružaju dobro prijanjanje. Sloj IN 35 može biti debljine od 1 do 10 mm. InSure tehnologija garantuje visoku trajnost i mogućnost nanošenja boje bilo koje vrste preko njega. U zavisnosti od potražnje, IN 35 se može koristiti kao početni i kao završni sloj pre nanošenja boje, bez završnih slojeva IN 45 ili IN 46.

Ceresit IN 45 SUPER FINISH

Beli završni premaz za završnu obradu površina. Ono što ga čini drugačijim od drugih sličnih proizvoda je optimalna tvrdoća (InSure tehnologija) i fleksibilnost. Dobro prijanja na podlogu i može se nanositi metodom mokro na mokro, što na kraju smanjuje vreme rada. Minimalna debljina sloja je 1 mm, a maksimalna 5 mm.

Ceresit IN 46 PREMIUM FINISH

Gotovi završni premaz na bazi polimera. Možete ga koristiti neposredno nakon otvaranja kofe, nakon mešanja sadržaja. Ova bela smesa je savršena za završno gletovanje zidova i plafona. Smart polimer tehnologija čini završni sloj izuzetno fleksibilnim i isti može da podnese blago naprezanje koje nastaje na odstojnicima. InSure formula je rešenje koje poboljšava čvrstoću i omogućava korišćenje svih vrsta boja. Koristeći IN 46 možete postići debljinu sloja između 1 i 3 mm.

MAŠINA - NE SAMO ZA VELIKE POVRŠINE

Danas se ne nanosi samo gips pomoću mašina. Mašine se mogu koristiti za nanošenje završnog sloja metodom prskanja pod visokim pritiskom. Ovo je skup uređaj, ali olakšava rad i znatno smanjuje vreme procesa. Ovaj metod omogućava da završite površinu od 400 m2 u jednom danu. Pravilnim rukovanjem, on smanjuje potrošnju završnog sloja. Većina ovih uređaja projektovana je za nanošenje gotovih ili prethodno izmešanih smesa. Samo mašina za mehaničko malterisanje ima funkciju mešanja suve mešavine u rezervoaru.

OBEZBEDITE PRAVU OPREMU

Tim, koji namerava da završi stotine kvadratnih metara površine zida i plafona nedeljno, mora imati opremu i alate najviše klase. Bezbednost je na prvom mestu, tako da morate imati pogodne merdevine i sklopive skele, koje će pomoći da dođete do viših delova zidova. Merdevine će biti praktičnije na mestima sa ograničenim pristupom i kod stepeništa. Maske za lice će zaštititi tim od udisanja prašine. Najbolje maske su sa naočarima. Radi lakšeg rada, razmotrite nabavku radnih platformi za članove tima.

Za nanošenje završnog sloja potreban je osim mašine takođe i komplet perdašica od nerđajućeg čelika, sa praktičnim, plastičnim ili drvenim drškama. Trebaće vam perdašice (gladilice) dimenzija 130 x 400 mm i 130 x 280 mm. Tim bi trebalo da ima mistrije različitih veličina, uključujući i mistriju za fugovanje četvrtastih ispupčenih spojnica za završnu obradu unutrašnjih i spoljašnjih uglova zidova. Izvođač mora imati četkice, valjke za boje, staklorezačke noževe, lenjire i ravnjače. Tim koji namerava da isporuči velike porudžbine pored ručnih gladilica trebalo bi da nabavi veliku električnu brusilicu za zidove (tzv. žirafa) i prateći građevinski usisivač za prašinu. Takođe će biti potrebno nabaviti komplet kofa za mešanje smesa i mešalicu sa nekoliko rezervnih alata za rad. Poželjno je da budu posebno namenjeni za gipsane smese.

Pravila ispravnog gletovanja

Završni sloj može se naneti već nakon 4 nedelje od završetka zidova i plafona. Sobna temperatura ne sme biti niža od 5 °C, a vlažnost podloge trebalo bi da bude 4% ili manje.

  1. Rad uvek počinje zaštitom. Ako prostorija sadrži predmete koje želite da zaštitite od prljavštine, potrebno je da ih umotate u foliju ili traku sa zaštitom. Sve šupljine u zidovima trebalo bi popuniti ispunom.
  2. Podloga mora biti pravilno pripremljena. U 99% slučajeva potrebno je naneti osnovni premaz na zidove i plafon, kao što je Ceresit IN 10 Interior.
  3. Polako dodajte sadržaj kese izmerenoj količini čiste, hladne vode i pomešajte korišćenjem bušilice sa dodatkom za mešanje dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Zatim sačekajte oko 5 minuta i opet promešajte. Ako je potrebno, dodajte još vode za odgovarajuću konzistentnost i opet izmešajte. U zavisnosti od uslova pod kojima se nanosi materijal, pripremite odgovarajući deo istog tako da se može koristiti u roku od oko 2 sata. Nakon tog vremena završni sloj počinje da se stvrdnjava u pakovanju. Ne pokušavajte da spasite neku smesu u procesu vezivanja dodavanjem vode u istu, jer to dovodi do začepljenja. Pratite uputstva proizvođača za pripremu i nanošenje završnog sloja. Pre svega, trebalo bi da održite odgovarajući procenat vode koja se dodaje u smesu dok mešate i da nanesete maksimalnu ili minimalnu debljinu sloja.
  4. Prvo izvedite završnu obradu plafona, zatim unutrašnjih uglova i drugih zidnih površina. Namažite završni sloj od zida sa najvećim prozorom, a zatim pređite na prostoriju. Izbegavjte zastoje u radu.
  5. Ako neko ima mnogo iskustva, može da nanese samo jedan sloj završnog premaza. Međutim, obično se nanose dva ili tri sloja sa razmakom od dvadeset minuta. IN 45 završni premaz može se nanositi metodom ,,mokro na mokro" na zidu, to jest, novi sloj može se naneti pre nego što se prethodni osuši. Svaki sloj mora biti tanji od prethodnog i perdašen pod pravim uglom.
  6. Spoljni uglovi zidova moraju biti osigurani trakom ili lepljenjem isečenih ugaonih lajsni od nerđajućeg čelika. One mogu biti isečene makazama za sečenje metala, a za njihovo postavljanje možete koristiti IN 35 smesu. Uglove kasnije ispunite završnim slojem, tako da nisu vidljivi.
  7. Završni sloj se suši brzinom od oko 1 mm/24 h. Nakon tog vremena često je potrebno brušenje. Samo nekoliko stručnjaka može da nanese završni sloj bez ovog koraka. Završni sloj se brusi šmirglom ili abrazivnom gazom. Za početak izaberite grublju abrazivnu gazu ili šmirglu (npr. 100) a na kraju finiju gazu ili šmirglu (180).

Povezan sadržaj

Belo, glatko i bez propusta - kako izbeći periodične probleme

Najčešći problemi na koje izvođači nailaze pri nanošenju završnih slojeva

more

Pravila ispravnog gletovanja-korak-po-korak vodič

Osnovna pravila gletovanja

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more