Belo, glatko i bez propusta

How to avoid recurring problems

Odsustvo željenog efekta, uprkos ulaganju mnogo vremena i truda, može biti vrlo frustrirajuće. Najčešće se to dešava kada radimo sa materijalom lošeg kvaliteta. Nedostaci izrade se lakše javljaju, jer nekvalitetni proizvodi zahtevaju više iskustva i veštine. Predstavljamo neke od najčešćih problema sa kojima se izvođači suočavaju tokom nanošenja završnih slojeva i objašnjavamo kako da ih izbegnete

Uvek postoji način

Prikupili smo veliki broj problema koji se javljaju pri nanošenju završnog sloja u razgovoru za izvođačima radova i pomoću diskusije na forumu. Mnogi od njih se javljaju zbog nedostatka brige, preterane žurbe ili neznanja. Neki nastaju usled materijala lošeg kvaliteta. Izborom premaza renomiranih proizvođača, kao što je Ceresit, možete sprečiti pojavu većine problema.

Kako izbeći periodične probleme:

  • Popuštanje završnog sloja najčešće je rezultat neodgovarajuće pripreme podloge. Završni premazi se nanose u tankom sloju (obično 1-2 mm), tako da površina zidova i plafona bude glatka. Ako to nije slučaj, ispunite ih početnim ili univerzalnim završnim slojem (preporučujemo IN 35 start + finish 2 u 1 završni premaz, koji se nanosi u sloju do 10 mm debljine). Ovakav materijal će takođe biti od koristi za ispunu pukotina i naprslina. Podloga mora biti suva, čista i čvrsta bez masnih mrlja. Uklonite sve slojeve boje nedovoljne čvrstine, jer oni smanjuju prijanjanje završnog sloja. Površinu bi trebalo premazati pažljivo odabranim proizvodom, kao što je osnovni premaz Ceresit IN 10 INTERIOR. Popuštanje završnog sloja može nastati zbog nanošenja suviše tankog sloja.
  • Formiranje mehurića u smesi - javlja se kada je završni premaz loše pomešan. Da biste izbegli ovo, voda za mešanje mora biti čista, hladna i dodata u odnosu koji preporučuje proizvođač (inače će doći do neželjenog zadržavanja vode u smesi). Zapamtite i da ostaci gipsa u kanti, koja se kasnije koristi za mešanje smese ubrzavaju sušenje. Rešenje je dobro mešanje proizvoda. Preporučuje se korišćenje električne mešalice sa podesivom brzinom, i mešanje pri malim brzinama - optimalna je 300 obrtaja u minuti. Mešanje ne sme dugo trajati. Trebalo bi ga ponoviti nakon nekoliko minuta, kada je uklonjen vazdušni mehur.
  • Završni premazi sa suviše niskom tvrdoćom - preniska tvrdoća može se javiti usled lošeg kvaliteta proizvoda ili pogrešnog procesa pripreme mešavine. Dovoljno je dodati previše vode za mešanje da se dobije smesa neodgovarajuće tvrdoće. Ovaj efekat se javlja kada na podlogu nije nanesen osnovni premaz, što dovodi do problema pri brušenju nakon nanošenja završnog premaza.
  • Promena boje se može javiti iz različitih razloga. Najčešći je npr. rđa starih i oštećenih alata. Promena boje se takođe može pripisati ostacima boje, nepravilno uklonjenim sa zida pre nanošenja proizvoda. Uzrok nastanka fleka na površini sa završnim premazom je takođe nanošenje pri visokoj vlažnosti i visokim temperaturama u prostoriji.
  • Delaminacija završnog premaza je obično izazvana lošim kvalitetom proizvoda. Ovo može biti i posledica nanošenja slojeva metodom mokro na mokro, čak i ako proizvođač to ne preporučuje. Drugi sloj većine završnih premaza može se nanositi samo kada je prvi ostvario odgovarajuću čvrstoću. Proizvođač precizno definiše ovo vreme i ono se mora poštovati. Obično nema potrebe za nanošenjem osnovnog premaza na prvi sloj pre nanošenja drugog, osim ako se nanosi posle nekoliko dana. Trebalo bi napomenuti da se Ceresit IN 45 završni premaz može nanositi metodom mokro na mokro, čime se sprečava popuštanje.
  • Pukotine završnog premaza prvenstveno nastaju zbog problema sa podlogom. Završni premaz puca usled pomeranja podloge, odnosno usled nedovoljne čvrstine. Pucanje može biti i rezultat isušivanja sveže nanesenog završnog premaza ili previsoke temperature u prostoriji. Takođe se često javlja kada je sloj predebeo. Pukotine se obično mogu uočiti na delovima savijanja plafona, koji su izloženi naprezanju.
  • Ljuštenje završnog premaza nastaje usled nanošenja suviše debelog sloja, ali i zbog lošeg kvaliteta materijala. Takođe se može javiti usled nedovoljne gustine smese tokom nanošenja (previše vode u smesi). Postupak za rešavanje problema zidova od pregorelog betona je nanošenje bezbojnog osnovnog premaza kako bi se ojačala podloga.
  • Istrošenost završnog sloja javlja se kada se brusi pogrešnim, grubim abrazivom. Za početno brušenje koristite brusni papir (šmirglu) 120-160, a za završno brusni papir 200-220. Habanje završnog premaza može se javiti i kada se koriste električne brusilice (žirafa), bez obzira na neodgovarajuću tvrdoću premaza. Do habanja dolazi i kada je naneseni sloj materijala previše tanak (manje od 1 mm).

Preporučena oprema

Pokažite sa čime radite i reći ću vam kakav ste izvođač radova. Ova politika se pokaže kao izuzetno značajna kod timova za gipsane radove. Ne koristite stare, zarđale i prljave alatke za nanošenje završnih slojeva.

Sve gladilice i mistrije trebalo bi da budu od nerđajućeg čelika. Proizvođačka preciznost i ergonomija ovih alata se moraju uzeti u obzir. Oni moraju biti laki za rukovanje. Četke za nanošenje osnovnog premaza ne smeju biti najjeftiniji proizvodi, jer je poznato da one gube čekinje, koja se zatim lepe za zidove. Isti princip važi i za valjke. Pored relativno jeftinih ručnih alata, tim koji nanosi završne premaze trebalo bi da ima savremenu opremu za brušenje. Sa mnogim porudžbinama i kratkim rokovima ne možete priuštiti korišćenje ručnih gladilica. Uvek je dobro imati jednu kod sebe, ali samo za manje korekcije ili za teško pristupačna mesta. Za brušenje velikih površina bolje je koristiti električnu brusilicu koja se često zove žirafa. Važno je da ta oprema ima sistem za ekstrakciju brusne prašine, tako da rad bude manje neuredan i da možete uštedeti vreme za čišćenje nakon završetka radova. Sam sistem nije sve - da biste iskoristili njegove prednosti, potreban je pouzdan industrijski usisivač.

Timovi koji konkurišu za izuzetno velike ugovore trebalo bi da razmisle o kupovini mehaničke mašine za gipsane radove za brzo i efikasno nanošenje gipsa na zidove i plafone. Ove mašine omogućavaju da se površina od 400 m2 završi u jednom danu. Ako se pravilno koriste omogućavaju i smanjenje potrošnje završnog premaza.

Povezan sadržaj

Kako izgletovati zidove

Naučite da dobro izgletujete zidove

more

Osnovni premaz-uvek savršen početak posla

Zašto je potreban osnovni premaz na podlozi kada uputstva to nalažu?

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more