Zaptivanje dilatacionih spojeva na fasadama

Kako izbeći popularne greške

Sealing them well makes all the difference

Za izgradnju fasade velike konstrukcije, trebalo bi u nju staviti dilatacione spojeve. Oni obezbeđuju fleksibilnost kada se temperatura menja. Ne zaboravite: pravilno zaptivanje dilatacionih spojeva.

Nažalost, ne obraćaju svi pažnju na zaptivanje i zaštitu fasada od atmosferskih uticaja. Posledice toga mogu biti: gubitak energije, višak vlage, kao i ozbiljna oštećenja na fasadi.

Primena i zaptivanje dilatacionih spojeva u izolacionom sistemu

Ugradite izolacione panele duž postojećih dilataconih spojeva u zidu, ostavljajući razmak od oko 10-20 mm između njih. Ako ne uradite ovo, voda može da prodre u zaptivnu masu u zimskom periodu i poveća svoju zapreminu kada se smrzne, što izaziva ozbiljno oštećenje fasade. Ovo je takođe posledica statike objekta, ili promena u širini zaptivene praznine kao rezultat pomeranja konstrukcije.

Nakon postavljanja termoizolacionih panela, nanesite malter za armiranje po širini od oko 20 cm sa obe strane dilatacionih spojnica. Za to možete koristiti nazubljenu mistriju (10 x 10 mm). Zatim ugurajte dilatacioni profil i elastičnu traku u prazninu. Nakon nanošenja, prilagodite dilatacione trake širini procepa i ispunite ga, uz termoizolaciju i zaptivanje. U slučaju širenja ili skupljanja cementnog maltera, to se radi u isto vreme. Ugurajte držač profila, zajedno sa mrežastom armaturom, u prethodno nanesen cementni malter za lepljenje i ispunite celu konstrukciju. Takođe možete zatvoriti dilatacioni spoj utiskanjem poliuretanske ispune u isti.

Ugurajte okrugli profil, prečnika 20% većeg od širine procepa, u procep do dubine jednake 60-80% njegove širine kao element, koji pruža konzistentnu dubinu proreza. Zatim bi trebalo da zatvorite procep.

Kada se osuši izolacioni sloj, možete naneti elastični završni sloj dilatacionog spoja ugradnjom profila dilatacionog spoja u procep. U prostoru između dilatacionog profila trebalo bi ugraditi poliuretansko uže. Ugurajte okrugli penasti profil (prečnika 20% šireg od procepa) u procep do dubine jednake 60-80% širine istog, kao element koji osigurava konzistentnu dubinu proreza. Nanesite PU zaptivnu masu kao što je CS 29 ili serijski gumeni profil na uže. Zaštitite ivice zaštitnom trakom sa obe strane procepa u slučaju bojenja.

Preporučljivo je nanositi poliuretansko uže ručnim ili pneumatskim pištoljem. Popunite procepe u kontinuitetu, bez prekida rada i bez ostavljanja praznih procepa.

Recite ne peni

Iako mnogi graditelji penu smatraju rešenjem za sve, korišćenje PU pene za zaptivanje dilatacionih spojeva nije dobar metod. Suviše često oni zaborave osnovnu manu pene: sistematska degradacija kao posledica sunčevog zračenja i vode. Pena nanesena na dilatacione spojeve bez zaštitnog sloja jednostavno nestaje posle određenog vremena, omogućavajući da vlaga prodre ispod ploče i uništi fasadu.

Prvi način: - korišćenje CS 40 PU užeta sa posebnim profilom od gume na vrhu, obojeno nakon očvršćavanja:

Ispod - Ovo je drugi način - treća slika sa ispunjavanjem fuge CS 29 na CS 40 (PU uže) nedostaje:

Povezan sadržaj

Kvar izolacije: kako izbeći uobičajene greške

Otkrijte jednostavne a efikasne načine izolacije kuće.

more

ETICS: zaptivanje dilatacionih spojeva

Ugradnja - korak-po-korak vodič

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more