Prijanjanje EPS ploča za zahtevne podloge

How to adhere EPS boards on difficult substrates

Svaki profesionalni majstor zna kako pričvrstiti EPS ploču u standardnom zidu. Ali, šta ako EPS mora da se postavi na zahtevnu podlogu kao što je OSB, drvo, lim ili bitumen? Najvažnija je pravilna priprema površine i nanošenje odgovarajućeg lepka.

1. Priprema površine

OSB ploče

Pre početka radova na termoizolaciji, proverite koliko su učvršćene OSB ploče, tj. da li su dobro pričvršćene i u skladu sa vrstom gradnje i uputstvima proizvođača. Preporučena debljina panela iznosi najmanje 22 mm, a građevinska letvica sa takvom debljinom ne bi trebalo da prelazi 60 cm. Ploče bi trebalo položiti duž duge ivice vertikalno u odnosu na građevinske letvice. Pri postavljanju ploče sa pravim ivicama, morate paziti da ih ne spojite. Praznine od 3 mm su neophodne da bi se nadomestila manja pomeranja materijala usled promena sadržaja vlage. Pre postavljanja izolacionog sistema uklonite sa površine ostatke prašine, prljavštine i drugih materija koje mogu smanjiti prijanjanje.

Drvo

U slučaju drvenih podloga premazanih lakom, podloga mora biti pažljivo polirana grubom šmirglom granulacije 40-60, a potom temeljno usisana. Na ovako pripremljenu površinu, nanesite nerazblaženi osnovni premaz Ceresit CN 94, Ceresit CT 16 ili Ceresit CT 19. Naneti tanak sloj ravnomerno po celoj površini bez stvaranja mrlja, vreme sušenja je 2 do 4 sata u zavisnosti od proizvoda. Kada se osnovni premaz osuši, nastaviti sa pričvršćivanjem izolacionih ploča.

U slučaju sirovih drvenih površina (bez dodatnih zaštitnih slojeva), detaljno usisajte površinu i spremni ste za pričvršćivanje izolacionih ploča.       

Limovi

Podloge od pocinkovanog čelika ili obloženog lima moraju biti temeljno očišćene i odmašćene.

Očistite površinu peračem pod pritiskom i sa Ceresit CT 98, koncentrat koji osigurava efikasno pranje i odmašćivanje metalne podloge.

Bitumeni

Pre fiksiranja izolacionih ploča bitumensku površinu temeljno očistiti od prašine i prljavštine.

 

2. Lepljenje EPS ploča

Za lepljenje EPS ploče na zahtevne površine, koristite poliuretanski lepak Ceresit CT 84. Pre upotrebe lepka CT 84 tresite posudu jako nekoliko sekundi, a zatim uklonite osiguravajući ventil i dok ga držite gore, stavite pištolj na ventil. Ventil pištolja bi trebalo da bude zatvoren. Nakon stavljanja pištolja u posudu, možete otvoriti ventil i pustiti lepak pritiskom na okidač. Pre pričvršćivanja EPS ploča obavezno postavite početne profile. CT 84 se nanosi pištoljem, držeći posudu naopačke i rastojanje između pištolja i ploče, omogućavajući pravilno nanošenje lepka. CT 84 se nanosi duž ivica ploče sa razmakom od oko 2-3 cm od ivice i trake kroz centar ploče, paralelno sa dužim stranama. Ploča sa lepkom se stavlja na zid 2-4 minuta nakon nanošenja CT 84 i trebalo bi je blago pritisnuti. Površinu EPS ploče možete izravnati pomoću duge gladilice do 20 minuta nakon pričvršćivanja.

3. Dodatni mehanički pričvršćivači

Sa ugradnjom mehaničkih pričvršćivača možete početi 2 sata nakon pričvršćivanja ploča. U slučaju pričvršćivanja EPS ploča za drvene i metalne površine, posebni spojevi koji se sastoje od potisne ploče i vijka za drvo ili metal se moraju koristiti.

Povezan sadržaj

Kvar izolacije: kako izbeći uobičajene greške

Otkrijte jednostavne a efikasne načine izolacije kuće.

more

E-Učenje

e-učenje Vam pomaže da naučite kako se inovativni Ceresit sistemi mogu primeniti - u svako doba, na svakom mestu.

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more