Kako popraviti omalterisane zidove

Novi malter preko starog

Get ready to fight back

U cilju sanacije oštećenih omalterisanih zidova, uklanjanje starog maltera nije ni najbolja ni najjeftinija ideja. Najčešće se preporučuje postavljanje novog maltera preko starog.

Jedan od najboljih načina za popravku oštećenog maltera je oblaganje umesto uklanjanja. Nije samo lakše, već ima i više smisla.

Očistite stari malter

Prvo, potrebno je ukloniti prljavštinu sa površine starog maltera, posebno oštećenih i kontaminiranih delova, koji se javljaju usled prašine, dima ili drugih zagađivača. Najbolji način je korišćenje CT 98 sredstva za čišćenje, vode pod pritiskom i meke četke, imajući na umu da voda mora da se rasprši. Suviše jak mlaz vode može pogoršati stanje mesta na kojima je potrebna popravka maltera. Ako je fasada kontaminirana gljivicama ili algama, preporučujemo da koristite poseban koncentrat za njihovo uklanjanje sa fasade.

Nanošenje fungicid koncentrata

Na mestima gde je došlo do tzv. biološkog napada, uključujući buđ i alge, nanesite fungicid koncentrat na ispranu fasadu četkom ili sprejom.

Popravljanje oštećenih delova

Popravite delove zida gde je termoizolacija mehanički oštećena, a kontinuitet armaturne mreže prekinut. Potrebno je da isečete taj deo maltera sa fasade, koristeći ugaonu brusilicu ili drugi odgovarajući alat. Armaturna mreža oko tog dela koji se uklanja, takođe mora biti odsečena. Zatim, isecite odgovarajući komad termoizolacije i zalepite ga na odgovarajuće mesto.

Nanesite lepak i fug masu

Nakon sušenja maltera ili PU lepka, nanesite malter za armiranje na mesto koje je prethodno uklonjeno i ugradite mrežu. Nova armaturna mreža trebalo bi da bude veća od uklonjenog dela, tako da preklapa postojeću mrežu za nekoliko centimetara (oko 10 cm).

Nanošenje maltera

Nakon čišćenja površine maltera i poravki izolacije i armature, vreme je za novi sloj maltera. Nanošenje maltera direktno na stari tanki sloj maltera bistre teksture može da izazove probleme i pored toga nije ekonomično. Da biste se pobrinuli za sve neravnine, neophodno je da izgletujete površinu starog maltera lepkom i malterom za armiranje. Ovo je pogodnije i prijatnije od prašnjavog brušenja neravnih mesta na malteru.

Kada se osnovni premaz sloja osuši, neophodno je naneti prajmer - neizostavan deo prilikom nanošenja tankoslojnog maltera. Korišćenje osnovnog premaza će poboljšati prijanjanje maltera i smanjiti pojavu površinskih mrlja izazvanu svojstvima podloge ili nepravilnom pripremom.

Nanesite tanki sloj maltera nakon oko četiri sata, kada je osnovni premaz potpuno suv. Ako koristite mineralni malter namenjen za krečenje, neophodno je naneti sloj boje kako bi se osiguralo da površina maltera ima odgovarajuću otpornost na atmosferske uticaje.

Koristeći glatku mistriju od nerđajućeg čelika, nanesite malter ravnomerno na pripremljenu podlogu, sa slojem debljine približno zrnu agregata. Pokupite višak materijala, vratite ga u kofu i pomešajte. Preostalu površinu izgletovati plastičnom mustrijom.

Potrebno je 12 do 48 sati da se malter osuši, u zavisnosti od podloge, temperature i relativne vlažnosti. Dok se radovi izvode i malter suši, temperatura podloge i okoline mora biti od + 5 °C do + 25 °C, a nivo vlažnosti ispod 80%.

Praktični aspekti

Materijal nanesite po principu mokro na mokro. Tim koji obavlja radove trebalo bi to da učini bez prekida na jednoj površini - bilo da je jedan zid ili površina između odvodnih cevi, dilatacionih spojeva ili drugih strukturnih elemenata - i najmanje na dva nivoa skela. Isplanirajte pauze unapred, i vodite računa da površina maltera nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, vetru ili padavinama i tokom rada i tokom sušenja maltera.

Povezan sadržaj

Kvar izolacije: kako izbeći uobičajene greške

Otkrijte jednostavne a efikasne načine izolacije kuće.

more

E-Učenje

e-učenje Vam pomaže da naučite kako se inovativni Ceresit sistemi mogu primeniti - u svako doba, na svakom mestu.

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more