Rešenja termičkih mostova

Razumevanje problema je ključno

Getting heat loss under control

Često termički mostovi dovode do vlaženja zidova. Rezultati: buđ, gljivice, nekontrolisan gubitak toplote, oštećenja konstrukcije. Ali, možete to sprečiti - uz rešenja termičkih mostova.

Šta su termički mostovi?

Termički most je poznat i kao hladan most. On se odnosi na deo zida zgrade sa znatno većim koeficijentom prenosa toplote od susednih elemenata. Kao rezultat toga, kada je velika razlika u temperaturi između unutrašnjosti i spoljašnjosti zgrade, dolazi do pojave koncentrisanog ili linearnog hlađenja. Takvo curenje dovodi do nekontrolisanog gubitka toplote. Kada je temperatura veća od temperature kondenzacije usled pritiska vodene pare, zid se može navlažiti, što dovodi do drugih mehaničkih oštećenja.

Različite vrste termičkih mostova

Da budemo precizniji, razlikujemo sledeće:

 • Linearni mostovi javljaju se gde termoizolacija nije prisutna ili je isprekidana ili je njena debljina neujednačena. Odlikuju se konstantnim poprečnim presekom preko određene dužine, što dovodi do dvodimenzionalnog protoka toplote (poznat kao 2D). Kritična mesta su grede spoljnog zida, prozori i vrata, kao i nadvoji i donje površine.
 •  
 • Vršni mostovi javljaju se na mestima gde se odvija visok prenos toplote, jer sloj termoizolacije prodire u spoljni zid kroz sponu. U ovom slučaju, radi se o trodimenzionalnom protoku toplote (poznat kao 3D). Vršni mostovi mogu biti ankeri u međuprostornim zidovima, na primer.
 •  
 • Konstruktivni mostovi nastaju na spojevima materijala sa različitom toplotnom provodljivošću. Drugim rečima: gde u omotač zgrade potpuno ili delimično prodiru takvi materijali ili gde debljina sloja materijala nije konzistentna. Ovo se može desiti u skoro svim građevinskim spojevima velikih objekata. Konstruktivni mostovi se mogu pojaviti istovremeno sa geometrijskim mostovima.
 •  
 • Geometrijski mostovi pojavljuju se kod građevinskih elemenata kao rezultat promene njihove geometrije obično u uglovima ili vencima, npr. na fasadama.
 •  
 • Konvekcioni mostovi javljaju se na mestima gde curenje prouzrokuje smanjenje temperatura građevinskog elementa.

Zašto ljudi previde termičke mostove

Možda se pitate: Kada su poznate sve te stvari, zašto se i dalje javljaju mostovi? Zašto se ne primenjuju rešenja termičkih mostova?

Ovo može imati različite uzroke.

U fazi planiranja, to je stvar dokumentacije. Planovi retko sadrže crteže detalja, posebno oni koji prikazuju ispravnu instalaciju grejanja na mestima koja su izložena gubitku toplote. Detalji mogu biti loše nacrtani ili ne sadrže podatke o vrsti i podvrsti izolacionog materijala.

U fazi izgradnje, greške u vezi sa oblikom i orijentacijom konstrukcije zgrade ili raspodelom i veličinom prozora se mogu javiti. Elementi koji su najugroženiji usled pojave termičkih mostova su strukturni čvorovi. To su mesta gde se različiti elementi zgrade spajaju: spoj krova i unutrašnjih zidova, balkona i plafona, podrumskih zidova i opšiva plafona, kao i prozorskih otvora, venaca i nadvoja.

Gde se javljaju i kako ih izbeći:

 • Prozorski otvori, vrata i nadvoji: vodite računa da osigurate pravilno postavljanje duž ivica zgrade. Takođe, uzmite u obzir odgovarajuće zagrevanje nadvoja i postavljanje unutrašnjih elemenata, kao što je prozorski sims. U zavisnosti od konstrukcije spoljnog omotača, prave stolarske tehnike su važne. To uključuje dobro pričvršćivanje, posebno u blizini izvora toplote.
 • Nadvoji i venci: Kada su nedovoljno izolovani, oni uzrokuju velike gubitke toplote. U slučaju jednoslojnih zidova, potrebno je postaviti površinu venca dalje od lica zida, kako bi se osigurala odgovarajuća debljina izolacije. Drugo rešenje termičkih mostova je postavljanje gotovih izolacionih elemenata unutar zida, ili prefabrikovanih elemenata napravljenih od istih materijala kao zidovi. Venci u troslojnim zidovima moraju se oslanjati na unutrašnji sloj zida i da se greju uz noseći sloj.
 • Spojevi konstruktivnih građevinskih elemenata: Ne zaboravite da ispravno izolujete zidove prizemlja i podruma. To jest, celom njihovom visinom ili barem do dubine nivoa smrzavanja tla u određenom regionu, što je 0,8 do 1,2 m. Takođe, izolujte venac plafona.
 • Balkoni: Ovo su mesta gde se termički mostovi najčešće javljaju. Kao produžetak plafona zgrade, balkoni prekidaju termoizolaciju. Međutim, možete smanjiti efekat termičkog mosta primenom strukturnog rešenja. To mogu biti posebni ankeri za balkon ili metoda za izgradnju balkona tako da se konstrukcija oslanja na stubove. Onda je moguće pričvršćivanje tačka po tačka, pre građenja objekta.

Povezan sadržaj

Kvar izolacije: kako izbeći uobičajene greške

Otkrijte jednostavne a efikasne načine izolacije kuće.

more

E-Učenje

e-učenje Vam pomaže da naučite kako se inovativni Ceresit sistemi mogu primeniti - u svako doba, na svakom mestu.

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more