Glass mosaic - easy feat

Get familiar with principles of work with that material

Zidne obloge od staklenih mozaika postale su popularne zbog jedinstvene estetike ali i veoma dobrih parametara. U slučaju interesovanja za postavljanje istih, pre svega potrebno je poznavanje principa rada sa ovim materijalom.

Raznovrsnost oblika, praktično neograničena paleta boja i mogućnost kombinovanja sa drugim materijalima, kao što su drvo, keramika, prirodni kamen, su najvažnije karakteristike staklenih mozaika. Osnovne sirovine koje se koriste za njihovu proizvodnju su kvarc i silicijum. Ovi elementi se najčešće primenjuju kao dekoracija zidova i podova. Stakleni mozaik je savršen za kupatila i kuhinje, kao alternativa običnim keramičkim pločicama. Otporni su na vlagu i temperaturu.

Oblici i boje

Na tržištu se nude različiti elementi u pogledu boje, oblika i teksture. Možete birati između sjajnih, bisernih, mat elemenata, ili onih sa dodatkom svetlucavih metala. Stakleni mozaik uvećava i osvetljava prostoriju vizuelno. Proizvodi se kao prostirka, različitih veličina, npr.: 50 x 50 cm, 2-8 mm debljine.

Postavljanje mozaika se mora temeljno isplanirati. Mozaik se obično lepi na mrežu koja se seče.

Dobar početak

Podloga mora biti suva, ravna, čista i otporna na krivljenje. Takođe mora biti otporna na deformacije i ne sme da sadrži supstance koje mogu oslabiti njena svojstva prijanjanja. Pre lepljenja, na površinu se nanosi osnovni premaz npr. CT 17. Kao lepak za pločice Ceresit CM 22 je idealno rešenje za mozaike jer izravnava osnovu do 20 mm. Ili možete koristiti epoksidni lepak za pločice/fug masu (CE79) kao visokootporan sistem.

Izbor odgovarajućih materijala

Stakleni mozaik se odlikuje odsustvom upijanja. Stoga, izabrani lepak za mozaik trebalo bi da ima visoka svojstva prijanjanja. Najbolje rešenje je primena proizvoda iz grupe cementnih maltera klase S1 (Ceresit CM 22) ili lepkova na bazi reaktivne smole klase R2 (Ceresit CM 77/CE79). Tamne spojnice će predstavljati kontrast, dovodeći do toga da ceo sastav potamni.

Na početku spajanja trebalo bi da uklonite foliju ili papir sa površine ako nije vezan za prostirku ili mrežu, nakon završenog vezivanja maltera za lepljenje. Drugi korak je uklanjanje ostataka maltera za lepljenje između spojnica mozaika, prašine i čišćenje površine.

Unutrašnji spojevi između zidova, kao i zidova i podova su ispunjeni sanitarnim silikonskom Ceresit CS 25 ili zaptivnom masom na bazi poliuretana.

Vodite računa o mozaiku

Zaštita i naknadna briga o staklenom mozaiku nije komplikovana. Pročitajte uputstva proizvođača staklenog mozaika i pronađite najbolji proizvod za čišćenje.

Povezan sadržaj

Popločavanje staklenih površina - Korak-po-korak vodič

Saznaj kako popločati staklene površine uz korak-po-korak vodič.

more

E-Učenje

e-učenje Vam pomaže da naučite kako se inovativni Ceresit sistemi mogu primeniti - u svako doba, na svakom mestu.

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more