Pravilno popločavanje vlažnih mesta

Šta bi trebalo znati

What makes bathrooms special

U prostorijama sa visokom vlažnošću zidovi su stalno ili povremeno izloženi vodi i vodenoj pari. Ovu činjenicu uzeti u obzir pri postavljanju npr. pločica u kupatilu.

Ove površine su tipične za kupatila, toalete, vešernice i kuhinje (pločice kao zaštita od prskanja). Drugim rečima to su: sva mesta u stambenim zgradama koja sadrže vodovodne i sanitarne instalacije.

Kao što sigurno znate, zaštita ovih zidova je vrlo važna. Ako ne uradite ispravnu izolaciju pre polaganja pločica, može doći do skupog oštećenja koje je teško popraviti. Na primer, može doći do curenja vode u konstrukciju zgrade, čime se podstiče širenje buđi i gljivica. Ovo je posebno opasno u slučaju materijala osetljivih na vlagu, poput gipsanih ploča ili drveta. Kada se nakvase mogu izgubiti svoja izolaciona svojstva i stabilnost, što dovodi do daljeg oštećenja.

Hidroizolaciona zaštita

Da bi se izbegli ovakvi problemi, ne prepuštajte ništa slučaju. Pri izboru hidroizolacije vlažnih prostorija, obavezno uzmite u obzir željeni nivo zaštite. To zavisi od toga koliko je vlažna osnova. Za iznad navedene slučajeve, verovatno bi kombinacija tečnog film premaza i zaptivne trake bila dobra za primenu ispod pločica. Oni su brzi i jednostavni za korišćenje, a zajedno pružaju odgovarajuću zaštitu od vode. Tečni film se obično zasniva na disperziji sintetičkih smola. Nakon mešanja, nanesite ga u dva tanka sloja (pribl. 1,0 mm ukupno), čime u potpunosti povećava izolaciono dejstvo i ostvaruje se glatka površina. Obavezno koristite četku za nanošenje prvog sloja. Pre dodavanja drugog, treba sačekati oko 90 min. Koristite zaptivnu traku između dva sloja za sve kritične delove, kada je prvi sloj još uvek svež. Traka je veoma fleksibilna i ima visoku zateznu čvrstoću. Pored toga, otporna je i na starenje i baze, uz efikasno zaptivanje spojeva i fuga između pločica.

Zašto tečni film? Zato što je:

 • idealan za prostorije sa visokom vlagom
 • vodootporan, obezbeđuje premaz bez spojeva čak i za nepravilne oblike
 • izolacija ,,prepreka" poput spojeva na zidu/podu, prodora cevi, itd bez muke
 • veoma fleksibilan, za lako premošćavanje fuga u bazi
 • praktičan, jer se ista masa koristi za pispunu oštećenja; za lako prijanjanje oštećenog premaza
 • izuzetno prijanjanje na različite materijale, kao što su mineralna baza, malter ili vlaknaste ploče, itd.
 • pogodan i za prostorije koje mnogo ljudi koristi i koje se koriste mnogo

Budite sigurni sa visokokvalitetnim proizvodima

Kao što su mnogi izvođači radova i investitori iskusili iz prve ruke: obično nije dobra ideja da se štedi na pogrešnim mestima, posebno kada je u pitanju izolacija. Troškovi popravke za naknadna oštećenja su generalno mnogo veći. Dobro dokazan kvalitet materijala za zaptivanje može se koristiti i na krutim i savitljivim osnovama poput lakih pregradnih zidova ili podova sa podnim grejanjem. Takođe ih možete koristiti za ispunu ogrebotina u osnovi. Oni se odlikuju odličnim prijanjanjem i otporni su na dejstvo hlorisane tekuće vode i krečne vode. Prilikom odabira izolacije za vlažnu prostoriju, obavezno se prvo upoznajte sa tehničkom dokumentacijom sistema. Videćete da kompletan sistem kvaliteta kombinuje pažljivo odabrane izolacione proizvode sa odličnim zaptivnim trakama, lepilima i spojevima. Plus: uz to ide i garancija proizvođača, koja obezbeđuje efikasnu zaštitu.

Raditi i ne raditi

Da biste olakšali sebi život pri sledećoj hidroizolaciji vlažnih prostorija, ovi saveti mogu biti korisni:

 • Pripremite osnovu temeljno. Ako ne uklonite labave fragmente, prašinu i masnoću, izolacija se može oguliti.
 • Obavezno nanosite izolaciju isključivo na suvu površinu - da film ne bi izgubio svojstvo zategnutosti i da izbegnete dugo sušenje.
 • Pazite da ne razblažite tečni film. U suprotnom možete smanjiti kvalitet istog.
 • Bolje nanesite previše nego premalo izolacionog materijala. Ako nema dovoljno zaptivne mase po kvadratnom metru, premaz možda neće biti vodootporan.
 • Koristite odgovarajuće trake i prirubnice za zaptivanje kritičnih mesta. Tako možete pojačati izolaciju i sprečiti prodiranje vlage u osnovu.
 • Nemojte zaboraviti da pažljivo pročitate uputstva proizvođača pre primene proizvoda
 • Proizvod čuvajte pod odgovarajućim uslovima, npr. prava temperatura

Povezan sadržaj

Popločavanje vlažnih mesta

Kako popločati vlažne podloge?

more

Hidroizolacija prostorija visoke vlažnosti - Korak-po-korak vodič

Naučite kako da zaštitite kupatilo

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more