Popločavanje vlažnih mesta

How to lay the tiles on wet areas?

Vlaga u kupatilu i kuhinji može dovesti do pojave gljivica i buđi i može oštetiti drvo. Rešenje ovog problema ja adekvatno popločavanje u kupatilima i kuhinjama.

Prostorije sa većim nivoom vlage trebalo bi da budu zaštićene glaziranom keramikom i porcelanom. Ova 2 materijala se odlikuju visokom izdržljivošću i zaštitom od vlage.

Kako postaviti pločice?

Pre početka radova, podloga mora biti suva, nosiva, bez prljavštine i prašine. Nije potrebno da uklonite staru glazuru ako želite da postavite nove pločice.

Apsorpcionu osnovu (beton, porozni beton, gas beton, košuljica, cementni malter i cementno-krečni malter) bi trebalo dodatno zaštititi osnovnim premazom sa dubokim dejstvom - npr. Ceresit CT 17.

Dobro prijanjanje

Pravilno prijanjanje između pločica i maltera zavisi od kvaliteta maltera i vrste pločica. Za velike pločice dobro pričvršćivanje je garantovano kombinovanim metodama - sa dodatnim slojem maltera za lepljenje premazanim po dnu pločica. Potrebno je da namažete malter ravnomerno i pažljivo nazubljenom mistrijom - što je veća pločica to bi veći zaseci trebalo da budu.

Za sva vlažna mesta, podloga (površina prskanja) mora biti zaštićena Ceresit CL51 da osigura podlogu od prodiranja vlage.

Spoj na kraju

Poslednji korak je fugovanje, koje može početi 24 sata nakon postavljanja pločica. Preporučujemo za ova područja Ceresit CE40 koji nudi trostruku zaštitu protiv gljivica i buđi, i otporan je na prljavštinu. Zahvaljujući visokom stepenu hidrofobnih svojstava spojeva, voda ostaje na površini u obliku kapi, ne apsorbuje se u strukturu.

Malter za fugovanje se nanosi na površinu pločica dugom gumenom gladilicom, a višak se skuplja i ponovo stavlja u fuge. U slučaju kuhinja velikih ugostiteljskih objekata, koje su posebno izložene uticaju masti i vlage, potrebno je koristiti posebne epoksidne fug mase, koje sa odlikuju značajno većom otpornošću i na tzv. masnoću i na hemijska jedinjenja. Takvi parametri su karakteristični za epoksidnu fug masu Ceresit CE 79, koja je osmišljena posebno za fugovanje keramičkih pločica koje su izložene surovim eksploatacionim uslovima.

Povezan sadržaj

Hidroizolacija prostorija visoke vlažnosti - Korak-po-korak vodič

Naučite kako da zaštitite kupatilo

more

Pravilno popločavanje vlažnih mesta

Kako popločati tuševe i druga vlažna mesta

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more