Popločavanje terase

Put do savršene terase

What is underneath a terrace

Postavljanje pločica na otvorenom na terasi je jedan od najvećih izazova, čak i za iskusne majstore. Ali uz pažljiv pristup postaje mnogo lakše, a možete čak i uživati u suncu.

S obzirom da je obično izgrađena na ravnom krovu zatvorenih prostorija, gornja površina terase predstavlja poseban izazov. Pre svega, temperatura vazduha i relativna vlažnost su različite na dve strane terase. Važan faktor koji morate uzeti u obzir prilikom postavljanja podloge. Takođe, pod terase mora da obezbedi zaštitu od kiše ili snega, delujući kao termo i parna brana. Naravno, slojevi odmah iznad termoizolacije su izloženi najvećim temperaturnim fluktuacijama. Da bi se osigurala optimalna funkcija i svi uslovi, pažljivo izaberite sve neophodne komponente: pod bez spojeva, parna brana, termo i hidroizolacija, drenažna prostirka kao i materijali za završne radove. Korišćenjem dobro proverenih tehnologija i sistema, možete se osloniti na vodootporan rezultat - sprečavanje strukturnih deformacija bez obzira na promene temperature. Sa profesionalno urađenom izolacijom, efikasnom drenažom vode i pravim dilatacionim spojevima, bićete korak ispred svake prepreke.

Čuvajte se domino efekta

Planiranjem i savršenom pripremom svake faze ovog projekta za terasu, takođe izbegavate ovaj neprijatan efekat: greška na jednom sloju će uticati na ostatak sistema. Sledeći spisak mogućih zamki pomaže u pamćenju svakog aspekta.

Raditi i ne raditi:
1. Bez običnog cementnog maltera za podove bez spojeva

Pod bez spojeva je i osnova za sloj zaptivanja i kruta konstrukcija za distribuciju komunalnih opterećenja - od poda dotermo izolacije. Pod terase bez spojeva mora biti vodootporan i otporan na mraz, jer njihova čvrstina određuje čvrstinu poda. Zbog toga, najbolje je koristiti posebnu brzo otvrdnjavajuću masu za podne podloge. Razlog: tradicionalni pod bez spojeva ima nekoliko nedostataka. Prvo, on se obično sastoji od običnog cementnog maltera, koji ne garantuje otpornost na temperaturne promene, niti nudi odgovarajuću fleksibilnost. Takođe, produžen proces sušenja može izazvati značajna kašnjenja građevinskih radova.

2. Integrisati podsloj sa pravim nagibom

Uverite se da kišnica može da teče sa površine terase, pomoću donjeg sloja sa nagibom između 1,5% i 2,5%. Tek tada voda može efikasno oticati. U suprotnom, može doći do formiranja bara na keramičkoj površini, što zauzvrat može dovesti do prodiranja u strukturne slojeve terase. Najbolje je postaviti podsloj direktno na pod. Tada možete naneti tanke cementne košuljice debljine oko 5 mm. Korišćenjem kontaktnih slojeva, oni su povezani sa konstrukcijom terase.

3. Pažljivo sa dilatacionim spojevima

Posebno u regionima sa visokim promenama temperature, keramičke pločice mogu promeniti svoj oblik. Potrebno je to nadoknaditi precizno postavljenim dilatacionim spojevima. Kako iskustvo pokazuje, najbolje je obezbediti 5 m2 do 6 m2 po površini pločice. Odvojite ih jednu od druge fugama ispunjenim elastičnim materijalom. Možete naneti i silikonske ispune, ali one nisu tako dugotrajne i moraju se zameniti nakon određenog vremena. Elastična mineralna fug masa bi bila pogrešan izbor, jer nije pogodna za terase koje se često koriste. Idealan oblik za polja je kvadrat, u svakom slučaju odnos između strana ne bi trebalo da prelazi 2:1.

4. Ne zaboravite na parne brane

Iz tople prostorije ispod dvorišta, vodena para širi se i prodire u plafon iznad i u konstrukciju terase. Ako stigne do hladnijeg sloja, para se kondenzuje, čime se stvaraju tragovi. Iz tog razloga, trebalo bi izolovati podsloj. To ima dve funkcije: kao hidroizolacija, to je još jedan zaštitni sloj terase, a takođe služi i kao parna brana. Bez hidroizolacije ispod pločica, kišnica može lako prodreti u dublje konstrukcije - sve do sloja košuljice, izazivajući koroziju i eventualno uništavanje. Pre postavljanja izolacije ispod pločica, nanesite elastični mineralni premaz. Sa posebnim lepkom, možete zalepiti pločice direktno na isti, čime ćete nadomestiti termičke deformacije.

5. Koristite hidroizolacionu prirubnicu na zidu uz terasu

Prema preporukama vodećih tehničkih instituta, površina izolacije terase mora dostići do najmanje 15 cm od susednog zida. Sa ovom važnom prirubnicom, sprečava se prodor kišnice u kontakt zonu između pločica terase i zidova. Željeni rezultat: Zid neće biti vlažan.

6. Ne nanositi građevinsku foliju kao sloj protiv trenja

Uobičajena greška građevinskih projekata. Ako ubacite nepropusnu polietilensku foliju između košuljice i termoizolacije, to može imati neprijatne posledice. U tom slučaju, svaka kišnica koja prodire u košuljicu kroz keramičku površinu može se skupljati na foliji, čime se povećava površina vlaženja. Pametno rešenje: naneti geo-tkaninu, obično težine od 200 g/m2 do 250 g/m2, kao separator između košuljice i termoizolacije.

7. Koristite drenažni sloj ispod termoizolacije terase

Ako voda uspeva da prodre u unutrašnjost terase, mora se obezbediti izlaz iste što je brže moguće. To se postiže postavljanjem drenažnog sloja odmah ispod termo i iznad drugog sloja hidroizolacije. Drenažni sloj je napravljen od posebnih drenažnih prostirki ili  geo-tkanine težine od oko 250 g/m2. Jednostavnim nanošenjem ekstrudiranog polistirena sa kanalima formiranim na dnu može biti nedovoljno za pravilno odvođenje vlage i vodene pare iz konstrukcije terase.

8. Nikako bez hidroizolacije

Mnogi graditelji veruju da su pločice koje dobro naležu, dobra fug masa i pravilno formirani dilatacioni spojevi dovoljni da bi podovi bili vodonepropusni. Ovo ne može biti dalje od istine. Bez obzira šta je njihov plan, kišnica prodire u oblasti ispod pločica. Jer male građevinske netačnosti i ogrebotine su jednostavno neizbežne. Ovo će izazvati hemijsku koroziju građevinskog materijala, kao i fizičku koroziju usled mraza. Kao rezultat toga, cela terasa može biti uništena. Iz tog razloga, dodatna hidroizolacija je od suštinskog značaja.

9. Dilatacioni spojevi su presudni u potisnoj košuljici

Pošto potisna košuljica podleže termičkoj deformaciji, važno je izgraditi ili ugraditi dilatacione spojeve u nju. Ovi spojevi razdvajaju površinu estriha u oblasti proširenja koje su otprilike kvadratnog oblika. Odnos strana ne bi trebalo da prelazi 1:2. One su neophodne gde god terasa menja svoj oblik i moraju biti pokrivene pukotinama između postavljenih pločica. Uverite se da površina dilatacionih područja kod običnih cementnih košuljica ne prelazi 4 m2. Kada koristite gotove fabričke košuljice, dilataciona polja mogu biti znatno veća: do 10 m2, 20 m2 ili čak 25 m2, je moguće.

10. Oduprite se gustom malteru za lepljenje

I fug masa i lepak koji osiguravaju pločicu na osnovi odgovorni su za prenos deformacije. Lepak mora da bude elastičan i takođe sadrži cement i kao i polimer vezivo. Oni daju suvom lepku sposobnost da nadoknadi promene u dimenzijama pločica - važan faktor kod postavljanja pločica na otvorenom. Možete prepoznati lepak ovog tipa po simbolu C2. Pažnja: nanošenjem krutog lepka sa oznakom C1 umesto navedenog, rizikujete delaminaciju pločica od osnove.

11. Naneti lepak i na osnovu i na pločice

Bilo bi pogrešno pokušati postavljanje pločica na otvorenom na isti način kao u zatvorenim prostorijama (nanošenje lepka na pod zupčastom mistrijom i utiskivanje pločica na isti). Ovaj način osiguravanja pločica neće obezbediti jednako nanošenje lepka ispod cele popločane površine. Može doći do formiranja šupljina ispod pločica, u kojima se sakuplja voda. Lako možete zamisliti šta bi se dogodilo ako temperatura padne ispod nule. Umesto toga, koristite dvostrani metod za lepljenje pločica za osnovu. Nanesite lepak ravnomerno na osnovu i dodajte  i tanak sloj na površinu pločica.

12. Obavezno postavite višestepene slivnike na terasi

Korišćenje istih drenažnih slivnika kao u kupatilima je česta građevinska greška u izgradnji terasa. Oni odvode vodu samo sa površine (keramičke obloge). Terasa je nešto drugo: Zato morate da koristite specijalne dvo-stepene slivnike, kako bi se omogućio odvod sve vode.

13. Nemojte koristiti obične mineralne fug mase

Obične krute mineralne fug mase, nemaju deformabilnost. Ipak, nažalost, uobičajeno je njihovo korišćenje na terasama. Posledice: materijal može pući, i voda može prodreti u dublje slojeve sistema. Za pravilnu ispunu spojeva na terasama, potrebno je koristiti elastične mineralne fug mase umesto navedenog.

Povezan sadržaj

Popločavanje terase - Korak-po-korak vodič

Saznaj kako postaviti dugotrajne pločice na terasi uz ovaj korak-po-korak vodič.

more

Dilatacioni spojevi za terase

Terase sa dilatacionim spojevima - jače od vremena

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more