Dilatacioni spojevi za terase

Kako ih rasporediti i postaviti

Enjoying good weather and work

Nema sumnje: terasa nije ništa manje od produženja čistog stambenog prostora. Mesto za odmor i druženje - ako ima pristojne dilatacione spojeve poda.

Sa velikim zadacima dolaze velike odgovornosti: terasa je veoma izložena, i mora da podnosi sve vremenske uslove - bilo da je sunce ili gomila snega. Zato nikada nije dovoljno pažnje posvećeno planiranju projekta terasa. Svaka greška, svako odstupanje od dobro utvrđenih principa će pre ili kasnije izaći na videlo. A ko želi da na takav način bude podsećan na to da je stvari shvatio previše blago?

Ako postavite donji sloj direktno na termoizolaciju, potrebna je debljina od najmanje 4,5 cm za brzovezujuću cementnu košuljicu, ili 5 cm za tradicionalni beton. Često donji sloj dolazi sa zavarenom mrežom ili armaturom od čeličnih vlakana. Mora biti konzistentan, inače ćete dobiti loše rezultate - zbog neravnomernog procesa sušenja i razlike u skupljanju materijala za vezivanje. Iz istog razloga, ne bi trebalo koristiti košuljicu za formiranje nagiba. Još jedna stvar u vezi sa košuljicama: Najbolje je da ih formirate unapred na glavnoj izolaciji terase.

Malo nauke? Izvolite!

Košuljica osnove podleže dvema različitim vrstama skupljanja:

a) Hemijsko i fizičko skupljanje rezultat je vezivanja vode i cementa u procesu hidratacije, kao i viška isparavanja. 50% do 70% ukupnog skupljanja je hemijsko/fizičko, dostižući vrednost od 100% tek godinu do tri godine nakon izlivanja ploče.

b) Toplotno skupljanje proizilazi iz temperaturnih promena na površini terase, koje se direktno prenose na košuljicu osnove. Kod ekstremno niskih temperatura od -30 °C zimi ili visokih + 70 °C u slučaju tople keramičke podne obloge, stepen termičke deformacije može biti značajan. Po pravilu, 2,5 mm kod osnove od 2,5 m nije ništa neobično.

I veličina je bitna

Što se tiče površine, terase se mogu se podeliti na:

a) Velike, površine od nekoliko stotina ili čak nekoliko hiljada m²

Donji slojevi velikih terasa (kao što su oni namenjeni za javnu upotrebu) obično imaju ojačanje u vidu armaturne mreže ili čeličnih vlakana - i zbog veličine i prirode opterećenja koje će se javljati.

b) Male, uglavnom u privatnim kućama, površine od nekoliko desetina m²

Donji slojevi malih terase se najčešće grade bez armature.

Različite vrste širenja

U principu, sledeće vrste širenja su moguće na terasi:

a) Proširenje konstrukcije zgrade, koje se javlja u istom poprečnom preseku duž cele visine. Ovo se mora prebaciti na strukturne elemente terase.

b) Proširenje donjeg sloja koje nastaje duž cele debljine istog.

c) Proširenje na spojevima između površinskih slojeva (donji sloj, izolacija, keramička obloga terasa) i komponenata sa drugačijim termičkim širenjem.

Funkcije raznih dilatacionih spojeva poda:

a) Dilatacioni spojevi poda prolaze kroz sve slojeve terasa, stvarajući praznine. One im omogućavaju horizontalno i vertikalno kretanje u ograničenom opsegu. Njihova funkcija je da nadomeste linearne promene košuljice usled spoljnih uslova (promene temperature, sunčevo zračenje, itd).

b) Obodni dilatacioni spojevi odvajaju košuljicu od ostalih elemenata konstrukcije zgrade (zidovi, stubovi, itd.), tako da donji sloj može slobodno da se deformiše. Oni nadoknađuju i termička pomeranja susednih građevinskih delova. Imajte na umu: formiranje obodnih dilatacionih spojeva savijanjem glavne horizontalne izolacije zida zgrade nije idealno, zbog nedostatka praznine koja osigurava slobodno horizontalno deformisanje košuljice. Tanak sloj bitumenske membrane ili ter papira nije dovoljan.

c) Dilatacioni spojevi poda uz druge komponente (linearni slivnici, krovni slivnici, itd.) se izrađuju u obliku praznina širine veće od 5 mm. Najbolje ih je ispuniti elastičnom zaptivnom masom na bazi polietilenskog užeta, odgovarajućeg prečnika.

Slika 1: Površina velike terase bez termičkih dilatacionih spojeva. Možete videti popravke, kao što je zamena keramičkih pločica. Ovo je urađeno u prve tri godine korišćenja.

Slika 2: Bez odgovarajuće kosine u površinskom sloju. Stoga, se na pojedinim mestima stvaraju barice vode i na kraju se uništavaju veze - disperzijom mraza i maltera.

Pri formiranju dimenzija dilatacionih polja terase, obavezno uzeti u obzir:

a) širinu dilatacione spojnice, radi obezbeđivanja slobodne linearne deformacije osnovne ploče

b) projektovanu ispunu koja će osigurati zaptivenost dilatacionih spojeva pri promeni usled termičkih deformacija.

Dobra ideja može biti da se dilatacioni spojevi ponove u keramičkoj oblozi donjeg sloja terase. Što se tiče veličine termičkih deformacija, možete ih ispuniti poliuretanskom zaptivnom masom. Otporna na promene atmosferskih uslova kao i UV zračenje, ovaj proizvod je visoko elastičan i otporan na proces starenja.

Slika 3: Kišnica prodire ispod keramičke obloge i uništava vezivne materijale. Možete videti pločice kako se odvajaju od maltera, formirajući ,,zupčasti deo", gde nije korišćen zahtevani dvostrani metod. Voda prodire u slobodan prostor ispod pločica, zapremina koja se širi na niskim temperaturama odvaja pločice od poda.

Pri planiranju širine dilatacionih spojnica, odnosno vrste zaptivne mase, imajte na umu:

Ako nanosite materijale na oko + 20 °C, najmanja i najveća temperatura mogu da se razlikuju za 50 °C u zimskom periodu. Spojnica od 10 mm postavljena pod takvim uslovima, može da se poveća do 15 mm zimi, a u letnjem periodu pada na 5 mm. Primenom zaptivne ispune sa očekivanim produženjem od +/- 50%, možete očuvati zaptivenost dilatacione spojnice.

Slike 4 i 5: Na levoj strani možete videti uništenu keramičku oblogu stepenica terase. Razlozi: Malter za fugovanje je korišćen, a pločice su postavljene na pod bez izolacije. Sa desne strane: Pre postavljanja mineralne hidroizolacije, korišćena je nesistemska traka, što je dovelo do uništenja u baznoj sredini.

Slika 6: Zaptivanje gornjeg ruba pločice podnožja zgrade sa nepravilno postavljenim silikonom. Ubrzo će to dovesti do odvajanja pločice podnožja od poda.

Kod velikih dilatacionih polja, malter za njihovo lepljenje može biti nedovoljno elastičan za termičke deformacije keramičkih obloga. Pojedinačne pločice lepljene cementnim malterom pre postavljanja, stvaraju strukturu sličnu disku koja ne može da nadoknadi tako veliki termički napon. Rešenje: Postavite takozvane ,,vidljive dilatacione spojnice'' u svako polje - stvarajući još dva, tri ili četiri polja od oko 6-8 m² u okviru jedne neekspandirane površine. Ispunite ih silikonskom zaptivnom masom na mestu gde postoji vezivni malter. Na ovaj način, velika površina je podeljena na manja polja, čime se kompenzuju termičke deformacije keramičke obloge.

Slika 7: Glavna izolacija korišćena kod pločica za čelo stepenika. Prvo, to uzrokuje pojavu patina soli na vezivu. Kasnije to uništava vezivni malter i pločice se odvajaju.

Obratiti posebnu pažnju na to kako je keramička obloga terase povezana sa pločicom podnožja. Ona se ne može oslanjati na horizontalnu oblogu terase, već je potrebno da se postavi na visini od 3 mm do 5 mm iznad nje, što omogućava deformaciju pločica. Ispunite slobodan prostor između pločice podnožja i površine terase polietilenskim užetom. Zatim nanesite zaptivnu masu na vezu između pločica i polietilenske zaptivne mase. Tako je gornja ivica pločice podnožja spojena sa zidom tako da kišnica ne može da prodre i da izazove koroziju vezivnog maltera usled mraza.

Ukratko, ne treba zanemariti moguće probleme dilatacionih spojnica terase. U suprotnom, posledice mogu biti neprijatne jer su nepotrebne: postepeno razaranje keramičkog sloja posle nekoliko godina, kišnica koja prodire kroz slojeve terase, korozija vezivnog maltera i osnovne ploče, vlaga u termoizolaciji, neprestano curenje. Kao što možete videti na slikama, ovi problemi su primeri iz stvarnog života. Oni koji su već morali da popravljaju terasu nekoliko puta, verovatno će ceniti relevantnost ovih objašnjenja. Zbog toga, vredi uložiti napor u fazi planiranja terase ili u toku izgradnje iste, kako bi se izbegli problemi ili skupe popravke kasnije.

Povezan sadržaj

Popločavanje terase

Svi vole terase - nauči kako da je ispravno popločaš

more

Popločavanje terase - Korak-po-korak vodič

Saznaj kako postaviti dugotrajne pločice na terasi uz ovaj korak-po-korak vodič.

more

Register to the program

Register free of cost for an account and claim rewards

more