„Kolačići” služe za lakšu upotrebu naše internet stranice. Kolačići su male jedinice podataka koje vaš pretraživač privremeno čuva na hard disku računara i koje su potrebne za upotrebu naše internet stranice. Kolačići ne sadrže vaše lične podatke i ne smeju se upotrebljavati za identifikaciju korisnika. Kolačić često sadrži jedinstveni identifikator: anonimni broj (nasumično generisan) i sačuvan na vaš uređaj. Neki od njih isteknu na kraju vašeg boravka na stranici, a neki ostaju na vašem računaru duže.

Vrste kolačića

Kolačići prve strane

Postavlja ih internet stranica koju ste posetili i može ih čitati samo ta stranica.

Kolačići trećih strana

Postavljaju ih druge organizacije koje nam pružaju razne usluge. Npr. koristimo eksterne analitičke usluge, a pružaoci tih usluga postavljaju kolačiće u naše ime da bi mogli da nas obaveštavaju o tome šta je popularno. Stranica koju posećujete takođe može prikazivati sadržaj npr. sa stranice YouTube koja može postaviti vlastite kolačiće.

Zašto omogućiti kolačiće

Informacije s kolačićima služe za unapređenje usluge, npr:

  • omogućuju servisu da prepozna vaš uređaj pa ne morate unositi iste podatke nekoliko puta tokom jednog zadatka, npr. kada popunjavate internet obrazac ili internet anketu
  • podržavaju pretraživač proizvoda
  • osiguravaju ispravan rad video plejera
  • mere koliko se ljudi služi našim uslugama radi pojednostavljenja upotrebe i osiguranja dovoljnog kapaciteta kako bi se obezbedilo da pouzdano ostanu brze; analiziraju anonimne podatke koji nam pomažu da razumemo interakciju korisnika s različitim aspektima naših internet usluga radi poboljšanja

Šta ako odbijem

Ako odlučite da blokirate kolačiće, to može da zaustaviti ispravan rad određenih delova ove internet stranice. Time se mogu ograničiti mogućnosti na stranici. 

  • pretraživanje proizvoda (PRITT)
  • pretraživanje opisa izrade (PRITT)
  • gledanje vide ozapisa
  • označavanje sviđanja i deljenje ove stranice na društvenim mrežama

Kolačići na ovoj stranici:

Druga opcija je poseta stranice www.aboutcookies.org koja sadrži detaljne informacije o promeni podešavanja na različitim brauzerima i o načinu upravljanja podešavanjima u vezi sa prihvatanjem kolačića.

Imajte na umu da ograničavanje kolačića može uticati na funkcionalnost naše internet stranice.

Za više informacija o isključivanju prikupljanja podataka trećih strana o vašoj interakciji na stranici pogledajte njihove stranice.

Pritisnite dugme u nastavku za izbor između omogućavanje ili onemogućavanja kolačića koje postavlja ova stranica.

Kolačić Pravila o kolačićima ostaje i potreban je radi čuvanja vašeg izbora.