Kako popločati kamin - Pločice otporne na toplotu

Određivanje pravih prioriteta

Requirements for stove tiles

Oni su popularni za grejanje domova, i dugo održavaju prijatnu. Ali kako popločati kamin ili peć? Pogledajte šta je potrebno da učvrstite teške keramičke pločice.

Dovoljno istinito: moderni kotlovi, toplotne pumpe i konvekcioni grejači nam svi daju toplotnu energiju. Ipak, nisu uspeli da stave tačku na dobre stare keramičke peći ili kamine. Oni su široko priznati kao jedan od najboljih uređaja za unutrašnje grejanje - i to sa dobrim razlogom.

Njihova efikasnost je čak 60%. Imaju veliku grejnu površinu i stvaraju ravnomerno, danonoćno  grejanje. I takođe su ekonomični za upotrebu. Nekoliko komada drveta dovoljno je za grejanje pola dana. Iako kaljeve peći nekima možda izgledaju pomalo staromodno, to je upravo razlog zašto ih drugi vole. Doduše, dodavanje takvog kamina Vašem životu može biti težak posao, ali uspećete uz malo rešenosti. Kaljeve peći se ne uklapaju samo u drvene kuće ili barake, već i u zgrade sa modernim rustičnim enterijerom. I kao što samo ime nagoveštava: možete takođe peći ukusnu hranu u njima - kao što je hleb ili pečenja.

Sa kanalom ili bez?

U suštini, proizvođači kaljeve peći nude dve vrste:

  • Peći sa kanalom, koje koriste mrežu kanala za stvaranje najduže moguće putanje zagrejanih dimnih gasova. Ovo će efikasno zagrevati zidove peći, akumulirati toplotu i lagano je ispuštati u okolinu. Dizajn kanala je često složen, što je razlog zašto peć ima tendenciju da se zagrva pomalo neravnomerno.
  • Peći bez kanala su efikasnije i ekonomičnije od peći sa kanalom, jer one mogu bolje iskoristiti energiju iz dimnih gasova. Umesto mreže kanala, one imaju veliku komoru za sagorevanje u kojoj se gasovi mešaju. Rezultat: preciznije sagorevanje i manja potrošnja goriva.

Bezbednost pre svega

Uvek obavezno postavite peć ne dalje od 2 m od dimne cevi, preko koje je povezana sa takozvanim dimnjakom. Zbog njene velike težine, morate isplanirati temelj ili ojačanje poda na tlu ispod peći. Ili u plafonu, kada se peć nalazi na spratu.

Sastavni delovi kaljeve peći:

  • Zidovi peći su od keramičkih cigli, vatrostalne opeke, posebnih vatrostalnih pločica debljine 2,5 cm ili sličnih materijala, ojačani vlaknima. Ovi teški komadi imaju svojstva visoke akumulacije toplote. Dakle, temperatura gasova u dimnjaku ostaje na 120-180 °C. Da bi se pločice spojile, potreban je malter i zavrtnji. Cigle se postavljaju sa malterom. Ranije je korišćen malter od prirodne gline, ali danas su dostupni posebni malteri za peći. Oni se isporučuju u kantama i predstavljaju suvu mešavinu ili gotovu masu (cementa ili silicijum dioksida) koji može da podnese temperature do 1400 °C. Možete graditi zidove iz jednog ili više slojeva. Ovo drugo je efikasnije, jer će zidovi biti manje pod uticajem napona zbog brzog porasta temperature unutar peći.
  • Unutrašnji kanali su izgrađeni od istih materijala kao zidovi, odnosno, od vatrostalne opeke ili pločica. To stvara ono što je poznato kao kumulativna masa: unutrašnji deo peći koji prikuplja i širi toplotu. Pažljivo isplanirajte veličinu kanala, tako da protok dimnih gasova nije ni prevelik, ni premali. Idealna brzina protoka je 1,5 do 2 m/s. Takođe je potrebno da se izračuna odgovarajuća debljine zidova. Oni bi trebalo da budu što tanji, tako da ne akumuliraju toplotu, već da je brzo prenose u okolinu.
  • Peć ili ognjište je srce peći. Mora biti otporno, ili će se vrlo brzo istrošiti. Dok su tradicionalne peći imale zidove obložene vatrostalnom opekom, moderne peći radije koriste grejne elemente od livenog gvožđa. Oni su obloženi vatrostalnim ili pločicama od vermikulita za akumulaciju toplote. Rešetka od livenog gvođža je deo peći - lako se demontira kroz vrata kamina, tako da se peć ne rastavlja kod popravki. Ispod rešetke je posuda za pepeo. Kao i peć, ona ima vrata od livenog gvožđa. Ponekad postoji rešetkasta pregrada umesto toga, ali manja nego kod kamina.
  • Naravno, kućište je izrađeno od pločica. To su posebno glazirane keramičke pločice, a one najbolje su prilično skupe. Međutim, nije vredno koristiti one mnogo jeftinije jer imaju premalu otpornost na visoke temperature. Kućište uglavnom ima dekorativnu funkciju.
  •  

Nemojte zaboraviti: pored peći trebalo bi da bude mesto za drva. Vrlo često, ljudi izgrade to mesto kao sastavni deo peći.

Ko će izgraditi peć?

Danas, kao i vekovima ranije, izgradnja peći je obično poverena proizvođaču peći. Danas oni rade isključivo u kompanijama koje proizvode i prodaju neophodne sastavne delove. Neki keramičari poseduju veštine izrade peći i veoma je velika potražnje za takvim uslugama koje oni nude. Izrada peći se smatra teškom umetnošću. I izgled kućišta i, što je još važnije, trajnost opreme zavise od brige izrađivača pri radu.

Kako izabrati pravu peć

Vrlo često, kupci peći temelje svoje odluke na izgledu. Oni traže lep oblik i lepe pločice, a ponekad zaborave na funkcionalnost. Bićete nagrađeni kasnije ako pridate veći značaj vrsti i veličini peći.

To će biti samo udoban izvor toplote ako nije previše mali. Razlog: Da bi se postigla željena temperatura, male peći moraju se često mnogo zagrevati. Stoga se lako može dogoditi da se opečete ako dodirnete zidove peći. Ali to nije sve: ako su pločice ili malter između njih prevrući, oni mogu pući. Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je veličina rešetke i prostora za otvaranje iste.

Samo dobar malter može sve držati zajedno

Pošto se temperatura u peći menja, pločice peći se šire i skupljaju. Stoga, je potrebna jaka veza između njih i kućišta. Tek tada se neće odvojati ili pucati. Ranije su ljudi koristili elastične metalne spone ili žice za tu svrhu. Iako tradicionalna tehnologija nije u potpunosti zaboravljena, danas se oslanjamo na savremene maltere.

Da biste zalepili pločice, potreban je malter S1 klase. Razvijen, između ostalog, za ugradnju keramičkih obloga na podlogama sklonim deformaciji, on može da podnese temperature do 70 °C. Ova vrsta toplote je moguća na pločicama peći. Pošto malter ima posebna elastična svojstva, pločice mogu slobodno da menjaju svoju veličinu, bez rizika od pucanja ili odvajanja.

Za pripremu maltera, pomešajte ga sa odgovarajućom količinom vode cementnim mikserom ili bušilicom sa glavom za mešanje. Nakon pet minuta čekanja, morate ponovo promešati. Nanesite malter na tradicionalan način, sa nazubljenom mistrijom. Razmažite ga preko osnove i zadnje strane pločice. Međutim, imajte na umu da korišćenje dobrog maltera ne znači da možete zanemariti mehaničke ankere. Oni su neophodni, na primer, za lepljenje pločica iznad vrata peći.

Povezan sadržaj

Polaganje pločice na pločicu - novi slojevi preko starog

Nove građevinske tehnologije omogućavaju polaganje keramičkih pločica na stare.

more

Popločavanje terase

Svi vole terase - nauči kako da je ispravno popločaš

more

Polaganje pločice na pločicu - novi slojevi preko starog

Nove građevinske tehnologije omogućavaju polaganje keramičkih pločica na stare.

more